Gratis gode råd

Spar penge ved at sænke rumtemperaturen.

Gulvvarme virker omvendt af hvad man er vant til med traditionele radiatorer.

Det betyder at når du har sat en rumtemperatur på 20 grader, så føles den ofte som 22 grader, netop fordi varmen kommer nedefra.

Derfor kan du mindske temperaturen med 2-3 grader, i forhold til radiatoren – helt uden at gulvet bliver køligt.

Husk at lukke døren.

Hvis rummet, hvor du har gulvvarme, støder op til entreen, trappen eller soveværelset - hvor du måske ikke har nogen særlig opvarmning, så risikerer du, at gulvvarmen går op på fuld styrke for at varme de tilstødende rum op - hvis døren står åben.

Det gælder også når du lufter huset ud – her kan du med fordel lukke og slukke helt..

Inden du installerer gulvvarme

Er der et par ting du skal kigge på i dit hus..Hvis dit hus er nyt, er det typisk godt isoleret -  du har måske også energiruder - her vil gulvvarmen være et godt valg, fordi varmen kan brede sig jævnt uden at blive afkølet ved væggene eller vinduerne.

Bor du derimod i et ældre hus -  vil der meget ofte være installeret radiatorer foran vinduerne for at opvarme kulden der kommer derfra – her er det bedst at efterisolere dit hus, tjekke vinduerne, dørene og sørge for god isolering i gulvet - før du lægger gulvvarmen ind. 

Når du vælger gulvvarme 

Det er rigtig vigtigt at vælge det rigtige gulvvarme: 

  • Nedstøbning i beton
  • Spånplader med spor

Her skal man være opmærksom på, at gulvvarme i beton ( nedstøbning ) ikke fungerer lige godt i alle rum. . Det skyldes, at der er meget beton, der skal varmes op/køles ned – så i de rum, hvor der er behov for

at man rimelig hurtig  kan regulerer temperaturen  (f.eks. på børneværelser, hvor der både skal soves, leges og læses lektier), så er gulvvarme i beton ( nedstøbing ) ikke altid fleksibel nok.

Her vil vi foreslå at der anvendes spånplader med spor samt varmefordelingsplader - idet dette gulv vil  reagere på samme måde som en gammeldags radiator.

Gulvvarme opvarmer huset helt eller delvist, med et varmeafgivende cirkulationssystem der er placeret i gulvet. Her synliggøres forskellen på almindelig radiatorer og gulvvarme.

Montér rumtemperaturfølere i hvert rum

Rumtermostaterne styrer temperaturen i rummet helt automatisk og du kan stille temperaturen individuelt for hvert rum.

Der findes også en digital rumtermostat, som kan ”overstyre” alle de andre termostater – hvis du ønsker at sænke 2 grader om natten , eller skal på ferie e.lign.

Har du gulvvarme i betongulv, skal du her være opmærksom på, at der kan gå helt op til et halvt døgn, før du kan mærke ændringerne i på rumtemperaturen . Har du derimod brugt varmefordelingsplader, vil temperaturen hurtigt ændre sig.

Når du installerer gulvvarme

Når der indstalleres gulvvarme, så er der flere husejere der til deres store overaskelse oplever en stigning i deres varmeforbrug – selv om de forventede det modsatte. – denne stigning kan skyldes forskellige faktorer – se her hvad der rådes til:

  1. Husk altid en kreds for hvert rum ( store rum evt 2 kredse ) og et stk. rumtermostat for individuel styring af hvert rum også.
  2. Det er altid en god ide at sørge for, at gulvvarmerørene er isolerede helt frem til det rum de forsyner.
  3. Gulvvarmerørene skal placeres så højt som muligt i konstruktionen. De bør ikke indstøbes i betonunderlaget, hvis der udlægges trægulve. I stedet for bør der anvendes varmefordelingsplader i aluminium i spånplader, hvor der kan lægges trægulv direkte ovenpå.
  4. Hvis der anvendes gulvvarmerør nedstøbt i betongulve, skal betongulvene være opdelt og være kantisolerede i hvert rum. Gulvvarmerørene bør således ikke indstøbes i gennemgående betongulve, der går ubrudt under skillevægge.
  5. Gulvvarme nedstøbt i beton bør kun anvendes som grundvarmekilde  - kan med fordel være suppleret med radiatorer til hurtig regulering af rummet, især børneværelser hvor varmebehovet ofte skal varieres hurtigt eller som følge af gratisvarme fra bl.a. solens varme.
  6. Overfladetemperaturen på gulvet bør maksimalt være 27oC da gulvet ellers vil føles ret ubehageligt at gå på.